Czekacie na przepis? My już jemy, mniam…

Na św. Marcina – MARCINEK z TISZYNY
Składniki:
2 jajka
2 żółtka
1 szk. cukru
200 g masła
1 szk. gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka sody
około 1 kg mąki

Jajka mieszam z żółtkami. Sodę mieszam ze śmietaną, by podwoiła objętość. Masło ucieram z cukrem na jednolitą masę, do której dodaję na przemian jajka i śmietanę cały czas ucierając. Dodaję połowę porcji mąki, wyrabiam ciasto i stopniowo dosypuję resztę mąki do uzyskania gładkiej kulki. Ciasto dzielę na około 60-70 części, wałkuję najcieniej jak się da. Piekę na papierze lub okrągłych blaszanych spodach 5-10 min., 170oC. Ilość ciasta wystarcza na przygotowanie dwóch marcinków o średnicy 20 cm
KREM
1 ½ l śmietany 30%
ok. 14 łyżek cukru pudru
odrobina olejku migdałowego
kwasek lub sok z cytryny
Ubijam na bitą śmietanę.
Upieczone placki grubo przekładam śmietaną, również smaruję boki ciasta. Ciasto zostawiam na 2 godziny, aby uformowało się pod własnym ciężarem. Wstawiam do lodówki na około 4 godz. Marcinka dekoruję zmielonymi plackami (aby uzyskać dwa kolory do jednej części dodaję kakao lub barwnik).
Smacznego!

Specjał z Podlasia! Nie tylko rogale na św. Marcina,ale także podlaska gościna.Marcinek to ciasto…

Opublikowany przez Iknurow.pl na 10 listopada 2017

#tiszyna #marcinek #św_Marcina #thermomix #podlasie #wypieki #hajnowka