Czerwionka-LeszczynyKulinaria

KGW Dębieńsko : Dyniowo …

Sezon na dynie w pełni, z tej okazji nasze kochane babeczki z KGW zabrały się do roboty, na tapetę poszła słynna BANIA.

Przepisów na zupę z dyni jest bardzo dużo, my podajemy ten tradycyjny z groszkiem ptysiowym

1 kg dyni
1 cebula
2 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
2 serki topione śmietankowe
2 – 3 szkl.bulionu
groszek ptysiowy

Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę wsypujemy do garnka zalewamy rosołem i gotujemy aż wszystko będzie miękkie.
Dodajemy serki topione , miksujemy blenderem , doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z groszkiem ptysiowym. Możemy dodać śmietany

materiał : KGW Dębieńsko 2015

 

Kolejnym przepisem który bardzo dobrze znamy z dzieciństwa jest kompot z dyni (hmmm… kto nie pamięta tego smaku)
Do zrobienia takiego kompotu potrzebujemy:
1 kg dyni
0,5 kg cukru
3 laski cynamonu
10 goździków
sól
Wszystkie składniki do garnka zalewamy wodą i gotujemy aż dynia zmięknie. Pod koniec gotowania wyciągamy goździki i cynamon, dolewamy 0,5 szkl octu lub soku z 2 cytryn.Przegotować.
Podajemy schłodzone lub pasteryzujemy