Kulinaria

Gazpacho-hiszpański chłodnik… W oczekiwaniu na gorące dni

GAZPACHO  – hiszpański chłodnik.


Normatyw surowcowy:

2 – 4 PORCJE
* 300 ml bulionu warzywnego,
* 4-5 pomidorów,
* 1 ogórek zielony,
* 1 papryka,
* 1 mała cebula,
* papryczka chili – w proszku,
* sok z połowy cytryny,
* 2 łyżeczki octu winnego,
* 4 łyżki oliwy extra vergine lub zwykłej oliwy,
Sposób wykonania:
* Sporządzić bulion, wystudzić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pokroić na kawałki, zachować miąższ i sok a odrzucić nasiona (komory z nasionami najlepiej przetrzeć na sicie zawieszonym nad miską – dzięki temu zachowamy sok i pozbędziemy się nasion).
* Do soku z miąższem dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. Dodać chili, sok z cytryny, ocet winny, oliwę, dolać bulion – nie może być za rzadkie.
* Przełożyć do pojemnika blendera i dokładnie zmiksować. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie konieczności cukrem i większą ilością chili. Chłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny (można też włożyć do zamrażarki na kilkanaście minut). Podawać z grzanką.

SMACZNEGO !!!

 

 

Wykonał Kacper Raszka kl. 3 technik żywienia i usług gastronomicznych ZSP Ornontowice.