Kulinaria

Ciasteczka świąteczne

Choinka ubrana, ozdoby powyciągane i ustawione, w lodówce dojrzewa ciasto na pierniki, kubek- Mikołaj i reniferowe kapcie dawno na posterunku. Święta bądźcie już! W takich okolicznościach aż chce się piec i gotować:) Zdecydowałam się na upieczenie świątecznych ciasteczek. Nie pierników a szybkich ciasteczek. I przyznam, że są świetne. Pachnące świętami, cynamonem, bardzo aromatyczne, super proste i super smaczne. W sam raz żeby natychmiast poczuć magię świąt 🙂
IMG_0906fghnm

Składniki:

2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ciemnego kakao
łyżeczka karobu (można pominąć)
pół szklanki cukru trzcinowego
1 jajko
1/3 kostki masła (rozpuszczone i wystudzone)
ok 1- 1,5 szklanki mleka

Wykonanie:

Do miski wsyp suche składniki i lekko wymieszaj. Następnie dodaj wszystkie płynne- mleko dodawaj stopniowo. Wymieszaj całość. Ciasto powinno być na tyle zwarte żeby można było łyżkami formować ciasteczka. Ciastka układaj na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Zachowaj odstęp między nimi- lekko rozlewają się na boki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 10-15 minut. Trzeba je obserwować. Przełóż na kratkę żeby ostygły. Oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
http://kropla-oliwy.blogspot.com/
http://kropla-oliwy.blogspot.com/search/label/Bo%C5%BCe%20Narodzenie