Kulinaria

Babka wielkanocna „last minute”

 

Jeśli tak jak ja właśnie zorientowaliście się, że nie macie żadnego ciasta na święta, to mam dla Was ratunek. Szybka babka z ricotty to idealny wybór. Jest bardzo szybka do zrobienia, śmiesznie łatwa i do tego naprawdę pyszna. Polałam ją lukrem, ale jeśli bardzo Wam się śpieszy, posypanie jej cukrem pudrem w zupełności wystarczy 🙂

 

12049361_1059794140740470_1262002558476778314_n

 

Składniki:
300 g ricotty
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
120 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
sok wyciśnięty z jednej cytryny

lukier lub cukier puder

Wykonanie:
Ricottę utrzyj z cukrem i z masłem na puszystą masę. Dodawaj kolejne jajka miksując dalej. Dodaj pozostałe suche składniki. Wszystko wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj masłem i wylej do niej ciasto. Piecz w temp. 190 stopni przez ok 40 minut- aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Polukruj babkę lub posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

http://kropla-oliwy.blogspot.com/