25 X – ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU: MAKARON I REGIONALNE SMAKI – GÓRY

 

25 października przypada Światowy Dzień Makaronu, który ma swoich fanów na całym świecie i wśród różnych grup. Lubią go dzieci i dorośli, doceniają wielbiciele kuchni klasycznej i nowatorskiej. Inspiruje kulinarnych mistrzów. Jest doskonały dla każdego i pod każdą szerokością geograficzną! Także w Polsce cieszy się uznaniem od Bałtyku aż do Tatr. Czy wszędzie smakuje tak samo? Makaron tak, ale łącząc go z regionalnymi dodatkami możemy stworzyć nieograniczony wachlarz kulinarnych inspiracji. W górach idealnie smakuje z cenionym w całym kraju, regionalnym specjałem – oscypkiem. Z okazji Światowego Dnia Makaronu przedstawiamy przegląd dań z makaronem z regionalnymi dodatkami pochodzącymi z różnych zakątków Polski.

25 października po raz pierwszy ogłoszony został Światowym Dniem Makaronu w 1995 roku, w Rzymie. Aktualnie świętuje go cały świat, bo makaronowe dania pokochali ludzie w każdym zakątku globu. Powodów do świętowania jest co najmniej 1000! Tak dużo inspiracji możemy czerpać z licznych makaronowych kształtów, a nawet smaków. Zakręcone uszka, eleganckie rurki, urocze kokardki, długie spaghetti czy swojskie łazanki… Klasyczne, z pełnego ziarna, z warzywami, a nawet…z czekoladą! Jego rodzaje można wymieniać bez końca. Ta doskonała baza świetnie podkreśla i uzupełnia bogactwo i różnorodność lokalnej kuchni.

Kuchnia polskich gór słynie z wielu tradycyjnych przysmaków, wśród których prym wiodą sery, np. bryndza, bundz czy najbardziej znany – oscypek. Jego znakomity smak i charakterystyczny, wrzecionowaty kształt cenią smakosze zarówno w kraju, jak i za granicą. Góralski oscypek uzyskał status Chronionej Nazwy Pochodzenia i tym samym chroniony jest prawem Unii Europejskiej. Produkuje się go z mleka owczego, a oryginalnie jego wyrobem zajmowali się głównie bacowie na halach. Ten lokalny specjał doskonale smakować będzie z kurkami oraz wysokiej jakości makaronem. Dlatego do radosnego świętowania Światowego Dnia Makaronu na pewno chętnie przyłączą się także smakosze kuchni prosto z gór.

Makaron inspiruje – także mistrzów kuchni

Światowy Dzień Makaronu to świetna okazja do tego, by przypomnieć o wielkiej popularności tego przysmaku. Potrawy z makaronem są znane i lubiane na całym świecie. To bardzo wszechstronny dodatek, który doskonale odnajduje się w najróżniejszych kulinarnych kompozycjach – zupach, daniach głównych, sałatkach, a nawet deserach. Makaron ceniony jest także w wielu kuchniach regionalnych i znakomicie łączy się z lokalnymi dodatkami i przysmakami. podkreśla Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Z okazji Światowego Dnia Makaronu ekspert kulinarny marki Lubella przygotował dla mieszkańców różnych regionów Polski propozycje makaronowych dań z pysznymi, lokalnymi dodatkami. Sprawdźmy, jak regionalne, góralskie przysmaki zainspirowały kucharza do stworzenia wyjątkowego dania z makaronem. Smacznego!

PRZYSMAK Z GÓR: Makaron Lubella Uszka z kurkami i oscypkiem

POTRZEBUJESZ:
  • Makaron Lubella Uszka 1 opakowanie
  • oscypek 200g
  • kurki oczyszczone 400g
  • cebula mała 2 sztuki
  • koperek 1 pęczek
  • śmietana 30 % 200ml
  • masło 30g
  • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 minut

DO DZIEŁA!

  1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania.
2. W międzyczasie…

Kurki przesmaż na maśle, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż kilka minut, aż zmięknie. Podlej śmietaną i zagotuj. Do sosu dołóż ugotowany makaron. Wymieszaj dobrze. Dodaj sól i pieprz.

3. To już prawie meta!

Dodaj koperek, nałóż na talerze i posyp oscypkiem pokrojonym w cienkie plasterki.

Brawo! Stworzyłeś pyszne danie z gór. Smacznego!

Uwaga: Jeśli sos z makaronem byłby zbyt suchy , podlej go odrobiną wody z gotowania

 

PRZEGLĄD MAKARONOWYCH DAŃ Z RÓŻNYCH REGIONÓW POLSKI:

PRZYSMAK ŚLĄSKI: Makaron Lubella Pióra z jagnięciną, rozmarynem, czosnkiem

PRZEPIS DOSTĘPNY POD LINKIEM

PRZYSMAK LUBELSKI: Makaron Lubella Pióra z dziczyzną, suszonymi grzybami i śliwkami wędzonymi


PRZEPIS DOSTĘPNY POD LINKIEM

PRZYSMAK PODLASKI: Zapiekanka z makaronem Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki z kapustą i serem korycińskim

PRZEPIS DOSTĘPNY POD LINKIEM

PRZYSMAK NADMORSKI: Makaron Lubella Spaghetti z dorszem, liściem laurowym, czosnkiem i pomidorami

PRZEPIS DOSTĘPNY POD LINKIEM

PRZYSMAK MAZURSKI: Makaron Lubella Spaghetti z wędzonym węgorzem w sosie koperkowym

PRZEPIS DOSTĘPNY POD LINKIEM